SEEV4-City – Slimme, schone energie en elektrische voertuigen voor de stad.
SEEV4-City is een innovatief project gefinancierd door het EU Interreg North Sea Region Programme. De belangrijkste doelstelling is het demonstreren van slimme oplossingen voor elektrische mobiliteit, het integreren van hernieuwbare energiebronnen en het stimuleren van de toepassing in steden.
Binnen SEEV4-City zijn robuuste oplossingen beschikbaar om schone, groene en slimme stadsovergangen mogelijk te maken. Door het gebruik van EV’s, hernieuwbare energiebronnen en slimme informatie- en communicatietechnologieën (ICT) in zes verschillende operationele pilots te optimaliseren, laat SEEV4-City zien hoe elektrische voertuigen de energietransitie in steden kunnen ondersteunen. De systemen die tijdens dit project is geëxperimenteerd, weerspiegelen een verscheidenheid aan operationele omgevingen en niveaus van slim opladen of V2G-integratie in verschillende stadssituaties:
Alle SEEV4-City Operational Pilots zijn gericht op het combineren van elektromobiliteit en hernieuwbare energie. Buiten dit toepassingsgebied heeft elk project zijn eigen bijzonderheden. Sommigen van hen zijn klein en gericht op huishoudens; anderen op districten. Sommige projecten maximaliseren het gebruik van elektrische voertuigen, ondertussen tellen anderen met stilstaande batterijen. Hierbij worden sommige toepassingen ingezet op woonruimtes, en andere op bedrijfsgebouwen. De operationele pilots vinden plaats op 6 verschillende partnerlocaties:
Gemeente Amsterdam – via Flexpower
Amsterdam – Johan Cruijf Arena
Oslo – De stadsontwikkeling van Vulkan
Leicester’s Gemeenteraad – Gemeenteraad terrein
Kortrijk – KU Leuven depot
Loughborough – een particuliere huiseigenaar
Het doel is om een verscheidenheid aan situaties waarin elektrische voertuigen en hernieuwbare energiebronnen met elkaar in wisselwerking staan, zodat het mogelijk is om een meer consistente set van goede praktijken te ontwikkelen.
Cenex Nederland ondersteunt het beheer en de evaluatie van alle operationele pilots en zal ook de milieu- en financiële effecten evalueren en het vermogen van het systeem om het niveau van energieautonomie te verhogen. De resultaten worden gemeten aan de hand van een basisbeoordeling die vóór de oprichting van de piloten is voltooid.