SuSMo: Duurzame gedeelde mobiliteit

Context

Met als doel de CO2-uitstoot te verminderen, hebben veel steden emissievrije gedeelde mobiliteitsdiensten geïntroduceerd of zijn ze van plan deze te introduceren. Deze nieuwe gedeelde mobiliteitsdiensten fungeren als verstoringen van de status quo en vereisen een systemische verandering in de interactie tussen stadsvervoerplanners, mobiliteitsexploitanten en burgers om een gecoördineerde en koolstofvrije dienstverlening te bieden. De Europese stadsautoriteiten zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren om deze gedeelde diensten te integreren met bestaande openbaarvervoerswijzen, betalings-, routeplannings- en boekingssystemen.

Projectbeschrijving

SuSMo (Sustainable Shared Mobility) werkt samen met stadspartners (Stockholm, Bologna en Sofia) en experts in de transportsector om tools te ontwikkelen om de manier waarop we gedeelde mobiliteitssystemen in heel Europa implementeren te veranderen. SuSMo, gefinancierd door Climate KIC (Knowledge Innovation Community), werd gelanceerd in 2019 en werkt sindsdien samen met vertegenwoordigers van de stad en aanbieders van gedeelde mobiliteit in de particuliere sector om de belangrijkste behoeften en prioriteiten vast te stellen voor de effectieve inzet van duurzame gedeelde mobiliteit.

Doelen

Het SuSMo-project heeft als doel systemische verandering te katalyseren door gedragsverandering in gang te schakelen, verbindingen en samenwerkingen mogelijk te maken en barrières weg te nemen door beleidsverandering. In samenwerking met de stadspartners en experts heeft onderzoek naar deze gebieden de volgende hoofdtrajecten geïdentificeerd:

  1. Gedragsverandering
  2. Beleid, regelgeving en aanbestedingen
  3. Betrokkenheid van de particuliere sector
  4. Evaluatie van de impact van gedeelde mobiliteit

Tijdens de eerste twee jaar van het project ontwikkelde het SuSMo-team tools en leermaterialen om steden te helpen bij hun planning en strategisch denken voor de implementatie van gedeelde mobiliteit. In 2021, het laatste jaar van het project, werken we samen met steden om de SuSMo-resultaten te valideren en te verspreiden.

Meer informatie over het SUSMO leermateriaal vindt u hier.

Overweegt u gedeelde mobiliteit in uw stad te implementeren, of bent u geïnteresseerd in het inschatten van de milieu- en maatschappelijke voordelen van uw gedeelde mobiliteitssystemen?

We zijn op zoek naar steden om de SuSMo-toolkit te testen die mogelijk de antwoorden heeft die u nodig hebt. Neem gerust contact met ons op!

Cenex NL’s belangrijkste bijdragen

Cenex NL treedt op als projectcoördinator en houdt toezicht op de stakeholdermanagement- en verspreidingsactiviteiten. We zijn ook verantwoordelijk voor het benutten van de projectresultaten (SuSMo-toolkit) door het ontwikkelen en leveren van een reeks diensten, waaronder workshops en trainingen om steden te helpen bij de ineffectieve implementatie van gedeelde mobiliteit.

Projectpartners

  • Cenex NL (coördinator)
  • CleanTech Bulgarije
  • Trivector
  • Agenzia per l’Energia e lo Sviluppo Sostenibile

Medewerkers

Cenex, TUDelft, Steden (Bologna, Sofia, Stockholm), MOTION project