CleanMobilEnergy – Een slim energiemanagementsysteem dat hernieuwbare energie en elektrische voertuigen integreert.

In heel Noordwest-Europa investeren steden steeds meer in de productie- en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op het gebied van hernieuwbare energie. De controlesystemen voor energieopwekking, energieverbruik, energieopslag en laadwerk voor elektrische voertuigen staan momenteel echter los van elkaar. Dit resulteert in hoge kosten en CO2-uitstoot als gevolg van energie-inefficiënties.

Elektrische voertuigen worden meestal aangedreven door fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit. Tegelijkertijd wordt hernieuwbare energie inefficiënt gebruikt omdat productie en vraag niet in de hele stad worden gesynchroniseerd.

Het project CleanMobilEnergy zal verschillende hernieuwbare energiebronnen, opslagapparaten, elektrische voertuigen en optimalisatie van het energieverbruik integreren door middel van één uniek slim energiemanagementsysteem. De ontwikkeling van dit intelligente energiebeheersysteem (iEMS) zal de economische waarde van hernieuwbare energie verhogen en de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.

Het iEMS zal de slimme integratie verzekeren door middel van interoperabiliteit op basis van open standaarden voor gegevensstromen en analysetools. CleanMobilEnergy zal het mogelijk maken om hernieuwbare energiebronnen lokaal te gebruiken, zodat elektrische voertuigen kunnen worden opgeladen met 100 % hernieuwbare energie die tegen een optimale prijs wordt aangeboden. Elektrische energie van het net is alleen nodig als de prijzen laag zijn of hernieuwbare energiebronnen niet beschikbaar zijn, de iEMS monitoren en optimaliseert het systeem 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een generieke transnationale iEMS zal worden aangepast aan de 4 specifieke City Pilots, in Arnhem, Londen, Schwäbisch Gmünd en Nottingham. Deze pilots variëren van kleine steden tot grote steden. De vier City Pilots hebben betrekking op verschillende soorten hernieuwbare energie, opslag en elektrische voertuigen, evenals verschillende contexten en diverse stadsomgevingen.

De City Pilots zullen gebruik maken van verschillende state-of-the-art opslagmedia in verschillende omgevingen, die representatief zijn voor Noordwest-Europa en gemakkelijk worden gerepliceerd in andere steden in heel Europa. Met name in Londen en Nottingham, bijvoorbeeld, zullen elektrische voertuigen zelf worden gebruikt om de gebouwen en het depot van stroom te voorzien met behulp van innovatieve bidirectionele laders die worden aangestuurd door het geïntegreerde energiebeheersysteem iEMS.

In Arnhem daarentegen wordt duurzame energie geleverd aan schepen in de haven grenzend aan het industrieterrein. Deze pilots werden gekozen om een breed scala van stadsgroottes en omgevingen te vertegenwoordigen, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van een breed toepasbaar systeem voor toekomstige implementatie in heel Europa.

Bezoek de website van het project hier.