DynaCov: Dynamisch opladen van voertuigen

Project:

In januari 2021 startte het onderzoeks- en ontwikkelingsproject Dynacov, wireless dynamic charging, het eerste in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk. De gemeenteraad van Coventry leidt het DynaCov-project, samen met belangrijke leveringspartners Cenex en Coventry University. Gefinancierd door Ofgem en WPD (Western Power Distribution), bedraagt het totale budget £ 475.000 (ongeveer € 546.500) voor het onderzoek.

Wireless Power Transfer (WPT) bestaat in drie vormen: 1) statisch draadloos opladen, 2) stationair draadloos opladen, en 3) dynamisch draadloos opladen. Statisch draadloos opladen wordt uitgevoerd terwijl een auto wordt geparkeerd met behulp van een pod op de grond. Als een voertuig tijdens de rit kort wordt opgeladen, bijvoorbeeld bij verkeerslichten, wordt dit stationair opladen genoemd en als het tijdens het rijden wordt opgeladen, wordt dit dynamisch draadloos opladen genoemd.

Context

De DynaCov studie draait om dynamisch draadloos opladen. De technologie zou in verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt, wat de overgang naar emissievrije mobiliteit ten goede zou kunnen komen. Vrachtwagens of stadsbussen kunnen bijvoorbeeld hun batterij tijdens hun werkcycli opladen in plaats van naar een specifieke laadstationlocatie te hoeven rijden. Maar het zou ook het elektriciteitsnetwerk kunnen helpen door voertuigen op momenten tijdens hun reis op te laden, in plaats van in te pluggen op piekmomenten in de stroomvraag, zoals in de vroege avond wanneer mensen thuiskomen van hun werk.

De technologie werkt door middel van magnetische inductieve energie overbrenging. Energie stroomt van de ene spoel naar de andere via elektromagnetische inductie, een technologie die je misschien al elke dag gebruikt door je elektrische tandenborstel op te laden. Een strook spoelen kan onder of op het asfalt worden geïnstalleerd en een ontvanger zou onder het voertuig kunnen worden gemonteerd.

Opleverproducten

Samen met onze strategische partner in het Verenigd Koninkrijk voert Cenex Nederland een literatuuronderzoek uit en een haalbaarheidsbeoordeling van dynamisch draadloos opladen, gericht op de huidige en toekomstige ontwikkelingen van deze innovatieve technologie. Cenex zal ook de impact van deze technologie op de Britse elektriciteitsnetwerken beoordelen en de Coventry University helpen bij het modelleren van de elektriciteitsnet effecten van dynamisch draadloos opladen op de hoofdweg van Coventry.

Partners: De Gemeenteraad van Coventry, De Universiteit van Coventry, Nationale Express, Transport for West Midlands, Hubject en Midlands Connect

Funder: Western Distribution

Projecttijdlijn: januari 2021 – februari 2022