LEVIS: Geavanceerde lichte materialen voor duurzame elektrische voertuigen door integratie van eco-design en circulaire economie Strategieën

Context

De overgang naar duurzame persoonlijke mobiliteit is een hot topic in transport decarbonisatie. De automobielsector levert wereldwijd de grootste bijdrage aan de CO2-uitstoot. Hoewel autofabrikanten de ontwikkeling van elektrische voertuigen (EV’s) naar voren schuiven, is de huidige marktpenetratie nog steeds relatief laag. Het ontwikkelen van lichtgewicht materialen is een essentiële stap om ev-aanpassing te verhogen, omdat een lager gewicht resulteert in een verbeterde voertuigefficiëntie en een groter bereik.

Projectbeschrijving

LEVIS is een driejarig (2021-2024) R&D-project voor lichtgewicht materialen voor toepassingen van elektrische voertuigen en wordt gefinancierd door het EU H2020-financieringsprogramma. Dertien partners uit de auto- en materiaalindustrie en toonaangevende onderzoeksinstituten in heel Europa gaan de samenwerking aan voor het ontwikkelen, demonstreren en valideren van lichtgewicht componenten en/of structuren die in EV’s worden gebruikt. LEVIS zal multi-materiaaloplossingen inzetten op basis van vezelversterkte thermoplastische composieten die zijn geïntegreerd met metaal. De lichtgewicht materialen worden gebruikt in drie demonstrators: een ophangarm; een batterijhoudset (2 componenten) en een dwarsligger.

Doelen

Door de principes van eco-design en circulaire economie over de levenscyclusfasen van de EV-componenten toe te nemen, richt het project zich op:

  • Verbetering van grondstoffen, energieverbruik en kostenefficiëntie door gebruik te maken van kosteneffectieve en schaalbare productietechnologieën
  • Het gewicht van EV-componenten verminderen en toch een hoge structurele integriteit en betrouwbaarheid behouden

De drie demonstratie componenten zullen worden gebruikt om de voordelen en het concurrentievermogen van de ontwikkelde technologieën te demonstreren en de milieu-impact van de LEVIS-oplossingen zal gedurende de gehele levenscyclus van de componenten worden geanalyseerd.

De belangrijkste bijdragen van Cenex NL

Cenex NL is betrokken bij zowel productontwerp- als evaluatiefasen. Ons team zal een methodologie ontwikkelen die eco-design integreert in de materiaal- en processelectie in de vroege stadia van de demonstratieontwikkeling.

Cenex NL leidt ook de projectevaluatie en zal de milieu- en kostenprestaties van de voorgestelde oplossingen beoordelen aan de hand van hun huidige benchmarks door het uitvoeren van Life Cycle Assessments (LCA’s) en Life Cycle Costing (LCC). Deze beoordelingen zullen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de materiaalkeuzes, productietechnologieën en voorgestelde end-of-life processen zullen resulteren in een algehele verbetering van de milieuprestaties en tegelijkertijd economisch haalbaar zijn.

Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 10100688.