Cenex Nederland heeft in opdracht van AmbulanceZorg Nederland (AZN) een onderzoek gedaan naar de laadinfrastructuur die nodig is in een toekomstscenario waarin alle ambulances in Nederland batterij-elektrisch zijn. Om dit te ondersteunen, ontwikkelde Cenex een simulatiemodel dat historische reisgegevens van de ambulancevloot gebruikt om inzicht te geven in de werking van voertuigen, het energieverbruik en de oplaadbehoeften tijdens oplaadevenementen. Het primaire doel was om de laadvraag in kaart te brengen wanneer ambulanceposten en ziekenhuizen als laadlocatie worden gebruikt.

Onderzoeksmethodologie
Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een historische telemetriedataset van 14 maanden van 2023 tot 2024, die betrekking heeft op 1.015 ambulances in Nederland (beperkt tot voertuigen die geschikt zijn voor patiëntenvervoer). De geanonimiseerde dataset, aangeleverd op postcodeniveau (PC4), bevatte ongeveer 7 miljoen individuele ritten. De analyse omvatte 86 ziekenhuizen en 269 ambulancestations als potentiële oplaadlocaties. Ter ondersteuning van het onderzoek ontwikkelde Cenex een simulatiemodel om de historische gegevens te analyseren en inzicht te krijgen in de werking van het voertuig, het energieverbruik en de oplaadvereisten in een volledig batterij-elektrisch ambulancevlootscenario.
Het simulatiemodel evalueert verschillende scenario’s waarin ambulances opladen bij ziekenhuizen, ambulanceposten of een combinatie van beide. Naast historische gegevens houdt het model rekening met de impact van batterijcapaciteit, laadsnelheid en vereiste plug-in-duur op de totale laadvraag.
Een analyse van het reispatroon toonde AZN de dagelijkse afstanden en het energieverbruik van hun wagenpark, evenals de belangrijkste locaties waar hun voertuigen kunnen opladen. Het analyseren van de tijd die op die locaties wordt doorgebracht, geeft een indicatie van de beschikbare laadtijd, die op zijn beurt input is voor de analyse van de laadinfrastructuur.
De resultaten geven een indicatie van de benodigde laadinfrastructuur om de huidige ritten te voltooien en identificeren de scenario’s waarin deze infrastructuur ontoereikend zou zijn.