GEMINI project lancering: EU-gefinancierde grootschalige innovatieactie voor nieuwe deelmobiliteit-diensten

Het GEMINI-project “Vergroening van Europese mobiliteit door middel van innovatieve initiatieven” heeft zijn officiële kick-off bijeenkomst gehad op 28 en 29 juni in Potsdam (Duitsland). Gefinancierd door de Europese Commissie onder het Horizon Europe Programma, met een totaalbudget van meer dan 12 miljoen euro, omvat het project een consortium van 43 partners onder leiding van het Urban Electric Mobility Initiative (UEMI). GEMINI heeft als doel de voortgang naar klimaatneutraliteit te versnellen door middel van demonstratie en gebruik van nieuwe gedeelde mobiliteitsdiensten, actieve vervoerswijzen en micromobiliteit, en hun integratie met het openbaar vervoer in een nieuwe generatie van Mobility als een Service (MaaS).

Gedurende de looptijd van 42 maanden zal GEMINI duurzame bedrijfsmodellen ontwikkelen en testen voor Nieuwe Mobiliteitsdiensten (NMS), waaronder gedeelde connected en automated voertuigen, deelmobiliteit in het openbaar vervoer en publiek-private samenwerkingen. Dit zal het aantal deelmobiliteitsopties (MaaS en MaaC) vergroten voor bedrijven, gezinnen en toeristen. Er zullen 8 Nieuwe Mobiliteitsdiensten worden co-ontworpen, geïmplementeerd en getest door Mobility Living Labs (MLL’s) in 8 missiesteden (Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki, Ljubljana, München, Parijs, Porto en Turijn), waarbij lokale gemeenschappen worden betrokken bij het co-creëren, ontwikkelen en adopteren van veelbelovende innovatieve mobiliteitsoplossingen met significante impact. Hierbij wordt rekening gehouden met gebruikersacceptatie, duurzaamheid en financiële levensvatbaarheid.

GEMINI zal het traject van zakelijke scenario’s naar opgeschaalde NMS-bedrijfsinitiatieven structureren door een Open Innovatie-ecosysteem op te bouwen om de samenwerking tussen belanghebbenden te versterken. Dit legt de basis voor het opzetten van publiek-private samenwerkingen (PPP), mobiliteitshubs, open mobiliteitsdataruimtes en sterk geïntegreerde MaaS-systemen. Hiertoe zal het project digitale facilitators implementeren, zoals samenwerkingsplatforms en multimodale MaaS-oplossingen, en een data gedreven mobiliteitsinlichtingen-platform (AI4BI) om steden te ondersteunen bij het monitoren, reguleren en optimaliseren van gedeelde mobiliteit aangepast aan de lokale behoeften.

Volgens de Project Officer, Marjolein Salens, van de European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) en Policy Officer, Rafal Stanecki, van de Directorate General for Mobility and Transport (DG MOVE) van de Europese Commissie, zal het GEMINI project met het testen en valideren van deze nieuwe vormen van mobiliteit een sleutelrol spelen in actuele stedelijke uitdagingen zoals klimaatverandering. Prof. Dr. Oliver Lah, projectcoördinator en algemeen directeur bij het Urban Electric Mobility Initiative (UEMI), benadrukte dat het GEMINI Living Lab tot doel heeft nieuwe en gedeelde mobiliteitsdiensten te leveren die zowel schaalbaar zijn binnen de Living Lab-steden als reproduceerbaar in heel Europa en daarbuiten.

Elk Mobility Living Lab zal de vermindering van congestie, luchtvervuiling en verkeersrisico aantonen, terwijl het de toegankelijkheid en sociale inclusie bevordert, met als doel een verhoogd aandeel van NMS in de modale verdeling van minstens 25% ten opzichte van de baseline, gemeten aan het begin van het project. GEMINI zal samenwerken met het CIVITAS-initiatief en de Mission Cities-paraplu om een uitgebreid beleidspakket te leveren dat de toekomstige mobiliteitsoplossingen begeleidt en stimuleert.