Een Businesscase Tool, Openbare Laders voor Vrachtwagens

Als onderdeel van de nieuwe AFIR-wetgeving van de EU moeten er grote aantallen laadstations voor vrachtwagens (HDV’s) worden gebouwd, zowel langs snelwegen als in stedelijke gebieden. Het beoordelen van de businesscase voor deze laadstations is een uitdaging vanwege de onzekerheden rond onder meer de verwachte acceptatie van elektrische vrachtwagens, de elektriciteitsprijzen en de kosten van hardware. Markten over de hele wereld worden geconfronteerd met veel van dezelfde uitdagingen.

In opdracht van de International Zero-emission Vehicle Alliance (ZEV Alliance) ontwikkelde Cenex een gratis te gebruiken Excel-tool om de businesscase voor publieke laadinfrastructuur voor vrachtwagens te beoordelen. De tool biedt een beoordeling over een periode van tien jaar (de veronderstelde levensduur van de laders) en biedt standaard financiële maatstaven voor het project. Het produceert een kasstroomoverzicht en kostenuitsplitsingen, samen met grafieken van financiële prestaties op jaarbasis.

Naast het standaardscenario waarbij laders elektriciteit van het net gebruiken, biedt de tool scenario’s met zonnepanelen (PV) en batterijen. Lokale PV-opwekkingsprofielen worden berekend en de elektriciteit wordt gebruikt voor het opladen van voertuigen, waarbij overtollige zonnestroom naar het net wordt geëxporteerd. Wanneer batterijen worden meegenomen wordt het overtollige PV-vermogen opgeslagen in de batterij, die ook wordt gebruikt om het piekstroomverbruik van de locatie te verminderen.

Het model is vooraf ingevuld met gegevens uit Nederland, Canada, China en India. Voor deze landen zijn de inputs voor het model (zoals elektriciteitsprijzen en laderkosten) al ingevuld in het model, waardoor het beoordelen van uw project eenvoudiger, sneller en evidence-based wordt. Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om uw eigen meer gedetailleerde inputs te gebruiken, als u die beschikbaar heeft, om het model af te stemmen op uw situatie.

Het model is bedoeld voor gebruikers in de publieke en private sector die een gedetailleerde financiële planning moeten maken van het laden van vrachtwagens op openbare locaties. De tool is echter flexibel genoeg om te worden gebruikt voor een breed scala aan scenario’s, van openbaar laden met laag vermogen tot laden met megawattladers op depots.

De tool en de gebruikershandleiding zijn beschikbaar door op de knoppen aan de rechterkant te klikken. Daarnaast kun je een (Engels gesproken) tutorial volgen waarin Greg Payne, Principle Technical Specialist bij Cenex, het model stap-voor-stap doorloopt met uitleg.

Op donderdag 7 december organiseerde Cenex in samenwerking met ICF de webinar Het Begrijpen van de Businesscase van EV-Laadinfrastructuur om kennis en inzichten te delen in nieuw onderzoek dat namens de ZEV Alliance is uitgevoerd. Het webinar besprak het rapport Understanding the Business Case for EV Charging Infrastructure en de gratis te gebruiken Excel-tool voor elektrische laadinfrastructuur voor vrachtwagens, inclusief marktanalyse en inzichten.

Klik hier om de webinar te bekijken.