SESA: Smart Energy Solution for Africa om de groene transitie en toegang tot energie te versnellen.

We zijn blij om aan te kondigen dat het project SESA (Smart Energy Solutions for Africa), gefinancierd door het EU H2020-programma, officieel van start is gegaan! SESA is een samenwerkingsproject tussen de EU en Afrika dat gericht is op het leveren van technologieën en bedrijfsmodellen voor toegang tot energie die gemakkelijk kunnen worden gerepliceerbaar en lokale kansen genereren voor economische ontwikkeling en sociale cohesie in Afrika. We zijn erg trots om deel uit te maken van een consortium van 30 partners uit heel Europa en Afrika.

Via verscheidende living labs wordt de co-ontwikkeling van schaalbare en repliceerbare innovaties op het gebied van energietoegang vergemakkelijkt, deze innovaties zullen worden getest, gevalideerd en later gerepliceerd op het hele Afrikaanse continent. SESA loopt van oktober 2021 tot september 2025 en is het resultaat van een sterk partnerschap tussen toonaangevende Europese en Afrikaanse universiteiten, onderzoekscentra, industriële actoren, lokale overheden, kennis- en implementatieorganisaties en netwerken. Deze zullen onder andere worden versterkt door middel van peer-to-peer uitwisseling, beleidsdialogen, regionale en internationale evenementen.

Cenex Nederland leidt het werkpakket dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het belangrijkste archief van het project, de zogenaamde “SESA Toolbox”, en de evaluatie van de projectresultaten die beschikbaar zijn in de toolbox. Voor meer informatie zie de SESA pagina