Dynamisch draadloos opladen project wint innovatieprijs

Cenex’s DynaCoV (Dynamic Charging of Vehicles) project won vorige week de EIC’s Energy Innovation Showcase Award voor ‘Best Collaborative Initiative’ tijdens een ceremonie in Liverpool.

Chris Cox, Chris Rimmer, Elaine Meskhi en Jorden van der Hoogt (over van Cenex NL) namen de prijs in ontvangst met Shamala Evans van Coventry City Council.

De Best Collaborative Initiative award viert samenwerking binnen de energiesector om een baanbrekende innovatieve oplossing te ontwikkelen die het potentieel heeft om op grote schaal te worden toegepast.

DynaCoV is een onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat een haalbaarheidsstudie zal opleveren naar dynamisch draadloos opladen om elektrische voertuigen in staat te stellen op te laden terwijl ze rijden.

Hal Cruttenden, wie de prijsuitreiking presenteerde, zei dat de samenwerking en technologie in deze inzending het potentieel heeft om de acceptatie van EV’s te versnellen en een goed voorbeeld is van wat nodig is om enkele nieuwe LCT-capaciteiten te mobiliseren.

Elaine Meskhi, Technical Specialist – Energy Systems and Infrastructure bij Cenex, zei: “Dynamic Wireless Power Transfer (DWPT) is een technologie die een groot potentieel heeft om voertuigen zoals vrachtwagens en bussen die moeilijk koolstofvrij te maken zijn, te elektrificeren.

“Dit project heeft een holistische analyse opgeleverd van de haalbaarheid van de implementatie van DWPT in het Verenigd Koninkrijk, in samenwerking met partners uit de hele toeleveringsketen.

“Hoewel we ontdekten dat het complex zou zijn om te implementeren, zijn er veelbelovende situaties waarin deze technologie zinvol zou kunnen zijn en dit rapport biedt een goede basis om verder onderzoek of pilots op te bouwen.

De EIC-awards zijn een echt toonaangevend in de elektriciteitsindustrie, dus het betekent veel dat het harde werk van het Cenex-team en onze geweldige partners in dit evenement is erkend, en een echte bonus om deze prijs te winnen.”

Er zijn 10 partners betrokken bij het project, geleid door Coventry City Council en gefinancierd door Western Power Distribution via NIA, met Cenex, Cenex NL, Coventry University, National Express, Toyota Tsusho, Hubject, Transport for West Midlands en Midlands Connect.